Panchamama, godin van de aarde en vruchtbaarheid

Voor Mama Lynne-page-001 (1)

Deze tekening maakte ik voor een van grootste inspiratiebronnen en dierbare vriendin.

Hier in Ängsbacka verwachten ‘we’ ook een kindje. Althans, de community is er al een paar weken klaar voor (en de ouders ook). De sfeer is veranderd; ‘the wind of change’ is duidelijk voelbaar. Niet enkel omdat het langzaam lente aan het worden is en het gras langzaam tevoorschijn komt onder de laatste restjes sneeuw.

Een groep enthousiaste vrijwilligers bouwden vorig jaar een Tiny House, aan de rand van het bos. Een droomhuisje van c.a. 30m2 gemaakt van prachtig hout. Het zwangere koppel woont sinds een tijdje in Ängsbacka en hebben besloten om binnen een maand met hun kindje in dit huisje te gaan wonen. Er is geen stromend water en geen toilet, daarvoor zullen ze naar de hoofdgebouwen moeten lopen.

Twee weken geleden was ze uitgerekend, maar het kindje besloot nog even te blijven zitten. Toch worden er inmiddels al kampvuurtjes gemaakt in de avond en liederen gezongen om de sfeer positief te houden. Er staat een grote witte kaars klaar in de lounge. Zodra de bevalling begint zal deze aangestoken worden en zal er altijd iemand aanwezig zijn om deze te bewaken. De ouders hebben gekozen voor een thuisbevalling en er zal naast een viertal bekwaamde community-members geen begeleiding aanwezig zijn. De badkuip is schoongemaakt en staat inmiddels klaar. Gisteren zag ik twee dappere mannen en een 6-jarige de berg opgaan met een enorme hoeveelheid water. Er is een bel-schema gemaakt: degenen op de lijst zullen gebeld worden zodra de bevalling begint. Zodoende zijn er altijd mensen die warm water en schone handdoeken kunnen brengen. Hier in Ängsbacka is het eenheidsgevoel belangrijk en de bevalling is dus een gedeelde verantwoordelijkheid.

Eergisteren voelden een aantal – waaronder ik – dat het kindje binnen korte tijd geboren ging worden. Ikzelf verwachtte dat de bevalling die dag zou beginnen en toen ik om 07.30 in de lounge kwam zag ik dat de wenskaars aangestoken was. Het bleek vals alarm. Maar vanaf die dag zijn de voorbereidingen voor de bevalling wel in volle gang. Hier danst men met elk teken van het universum. Een voorgevoel zal dus altijd serieus genomen worden.

Als het kindje geboren is, zullen we allen samen komen om dit nieuwe zieltje en hun nieuwe huis te zegenen met muziek. Want, zoals mij gisteren werd verteld, is muziek een van de grootste medicijnen voor de mens. Terwijl ik dit schrijf luister ik ook naar de liederen van Medicine Women, wijze spirituele vrouwen met prachtige stemmen.

“I am afraid that she will die,” zei deze week iemand tegen mij. Hij had het niet alleen over het kindje, maar ook over de moeder. Zijn angst is goed bedoeld. Ja, de mensen hier leven holistisch, maar zijn niet naïef. Natuurlijk is er iemand die standby staat mochten ze naar het ziekenhuis moeten om de bevalling voort te zetten.

Ja. Wind of change. Wat is een bevalling toch een bijzonder moment. Vooral op een heilige plek als deze. Vandaag stuur ik mijn dankbaarheid naar alle dappere (aanstaande) moeders, inclusief mijn lieve vriendin en soul sister.

Wow.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s