Ängsbacka: een doodgewone winterdag

Op de koudste dag van deze Zweedse winter besloot ik te emigreren van Nederland naar een – voor mij nog onbekende – leefgemeenschap. Op Stockholm Centraal raakte ik in de war toen de treinen vertraging bleken te hebben door het noodlottige weer (min 17). Een jongen van mijn leeftijd hielp me en we liepen samen naar het andere perron. Ik vertelde hem dat ik in Molkom ging wonen. “Wat moet je in dat gehucht?” vroeg hij, geïnteresseerd maar ook oprecht verbaasd. “Ik ga wonen in een, ehh, leefgemeenschap” antwoordde ik aarzelend. Hoe zou hij reageren? “Oh,” hij lachte en keek naar mijn harembroek. “Ik snap het al.” Ik sprak de woorden uit die hij wilde inslikken: “Ja,” zei ik. “Ik ga wonen bij die hippies”. Om verdere verwarring uit de lucht te helpen, deel ik een doodnormale winterdag met je.

Vrijdag, 09 februari 2018

06:45 uur: De wekker gaat. Mijn kamergenoot – een Spaans meisje van 29 jaar genaamd Lydia – en ik trekken onze yogakleren aan. We maken allebei ons eigen bed op. We bedekken onszelf met nog drie lagen kleren en een winterjas om onszelf te beschermen tegen de kou. We verlaten onze kamer van ongeveer 15m2 en verruilen onze sloffen voor onze snowboots. In elk gebouw op het terrein zijn schoenen niet toegestaan. We stappen de sneeuw in. In een van de c.a. 10 gebouwen genaamd ‘ The Little Annex’ biedt Fanny vandaag een Hatha Yoga-les aan. Omdat de gebouwen – inclusief onze kamer – niet op slot gaan kunnen we er zonder moeite in. Het is een van de vele workshops die wekelijks – gratis – aangeboden worden. Ik pak een matje en een Ikea-deken uit de kast en neem met nog drie anderen plaats op de grond.

20180210_12341720180210_163257

08:15 uur: De  yogales is afgelopen. Terwijl ik samen met Lydia het gebouw verlaat en naar ‘The Yellow House’ loop, overweeg ik in gedachten om binnenkort een bewegings- of schilderles aan te bieden aan de andere bewoners. Het is 09.00 uur is er de tijd om te ontbijten. Ik kijk naar de zelfgemaakte Chai Tea en bedank de koks met een glimlach. Het is niet speciaal wat ik doe, integendeel: velen bedanken de koks voor hun werk. Elke dag staat er een veganistische, glutenvrije pap klaar en voor de liefhebbers is er ook (glutenvrij) brood met beleg. Van de huidige 50 bewoners is c.a. 1/3 op dit moment aan het vasten. Of ja, vasten… ze doen een ayurvedische sapkuur. Omdat ik de afgelopen dagen teveel genoten heb van het eten besluit ik de komende dagen ook te vasten om mijn lichaam te ontgiften. Met een kop verse gemberthee neem ik plaats op de grond voor het haardvuur. De woonkamer is inmiddels gevuld met kleurrijke, internationale figuren. De gesprekken gaan vaak over gedachtespinsels en gevoelens, maar worden ook afgewisseld met flauwe grapjes over sapvasten (“They are on a diet! They are not fasting!”).

20180210_09500120180210_09494420180210_094854

09:00 uur: De gong klikt. Er rent een meisje door de woonkamer en ze gilt kirrend en lachend: ‘Morning meeting!’ Langzaam staat iedereen op en zorgt ervoor dat zijn plastic servies is afgewassen. We lopen de trap op, bewegen ons door het kleine vrijwilligerskeukentje om in een ruimte te komen waar iedereen op matrassen zit. Meestal beginnen we de dag met een ochtendmeditatie, maar dit keer heeft Hanna – de vrijwilligerscoordinator – besloten dat we elkaars ruggen gaan masseren. Ik giechel als ik binnenkom. Anderen giechelen met me mee en er ontstaat een lachbui. Na een paar minuten masseren vallen we lachend naar achteren, waardoor we in elkaars armen vallen. “This is phase 1 of cuddling,” zegt Hanna gierend van het lachen. Hanna vraagt wie er nieuw is en wie weggaat. Een aantal mensen blijken een paar dagen/weken op vakantie te gaan. Zij steken hun hand op. Zij ontvangen een zogeheten ‘love-shower’: iedereen wrijft zijn handen snel over elkaar om energie op te wekken en stuurt deze met een sissend geluid naar de persoon die een tijdje weggaat. Op mijn eerste dag heb ik ook een love-shower ontvangen. En toegegeven, het voelde best lekker toen tientallen mensen op hetzelfde moment in volledige aandacht zijn/haar liefde naar me stuurde. Hanna vraagt of mensen iets in te brengen hebben. Malin blijkt de keukenweegschaal kwijt te zijn. Andy vraagt of iedereen zijn afwas wil doen. Ajax vult aan dat als we afwas van een ander vinden, we ook de verantwoordelijkheid kunnen nemen om dit voor hem/haar te doen. Tessa deelt met ons dat een van de kinderen iets te enthousiast is geweest met een permanente marker en dat de bioscoopruimte niet meer spierwit is. Er wordt gedeeld en geluisterd. Er bestaat geen ‘maar’ tijdens de ochtendmeeting en ook geen ‘of’. Iemand deelt en de anderen accepteren & respecteren wat de diegene te melden heeft. Hooguit word er aangevuld. Als iedereen die iets wil zeggen aan de beurt is geweest, sluit Hanna af met het doornemen van het dag rooster – dat ook op het grote bord beneden hangt. Als laatste vraagt ze iemand een cijfer te noemen. Iemand roept “7”. Hanna leest nummer 7 van de uitgangspunten van Ängsbacka door. Ze benadrukt dat dit geen regels zijn, maar richtlijnen. Ze vraagt ons te mediteren terwijl zij tweemaal achter elkaar onderstaande woorden reciteert:

Communication – I will be clear and honest in my communication and open-hearted in my listening. In public and in private I will not speak in a way that maligns or demeans others and myself. I will talk to people rather than about them.

20180210_090255

09:30 uur: De Finse Andy, de Franse Elliot en ik doen onze kleurrijke schorten aan en gaan naar de kelder, waar een tijdelijke keuken is terwijl de huidige keuken gerenoveerd wordt. We zetten de muziek hard en bespreken wat we graag willen koken. Eenmaal besloten beginnen we luid zingend te kokkerellen.

11:00 uur: Fika-tijd! Fika is een Zweeds fenomeen dat vaak rond 11:00 en 16:00 uur plaatsvindt. Naast koffie, thee en goede gesprekken is er dagelijks ook fruit en een kleine snack om te communiceren. Bij Ängsbacka zijn dat rijstwafels of maiscrackers met tomatentapenade of tahin (sesampasta).

20180210_09483220180210_130949

11:30 uur: Na een korte pauze gaan we weer verder in de keuken. In de tussentijd komt er vaak iemand langs om ons te bedanken voor het koken; om te spieken wat we gaan eten; om een knuffel te geven of gewoon even te kletsen. “The kitchen is the heart of Ängsbacka,” is een veelgehoorde zin.

13:10 uur: We zijn al tien minuten te laat met het opdienen van het eten! Ik voel paniek, in Nederland is dit echt een no-go. Hier heeft niemand stress. In de winterperiode maakt het namelijk niet zoveel uit dat we wat later zijn, want er zijn op dit moment toch geen gasten omdat er geen cursussen en festivals plaatsvinden. Andy luidt de gong zodat het hele terrein weet dat het eten geserveerd is. Andy heeft burgers gemaakt van restjes rijst, groente en verschillende sauzen. Ikzelf heb een stamppot gemaakt van knolselderij, peterselie, appel en ui. Elliot heeft in de kou staan frituren en is – terecht – trots op zijn Franse deegkoekjes met peer, appel en ui, die we samen glutenvrij en veganistisch hebben weten te krijgen.

20180210_13104120180210_13100420180210_132913

14:10 uur: Ik heb inmiddels van Daniël mijn introductie gekregen over het sapvasten (blijkbaar is mijn tong schrapen; op mijn linkerzij slapen en dagelijks douchen ook heel belangrijk) en sta wat te kletsen bij de tafel bij het eten. Andy slaat zijn arm om me heen. “Shall we clean up?” lacht hij. Ik geef hem een knuffel en pak Elliot bij zijn arm.

20180210_09503520180210_09505320180210_09542520180210_095526

15:00 uur: Het nieuwe keukenteam staat klaar en we ruimen de laatste potten en pannen op. “It’s all yours” roep ik naar de Zweedse Maria en Civer. Ik maak boven mijn avondsap  klaar en drink wat thee bij het vuur. Ik vraag iemand hoe het met hem gaat en nadat hij zijn antwoord gedeeld heeft zegt hij “Thanks for seeing me,”. Dit is een zin die naast “Thank you for sharing space” vaak gezegd word. Ik drink nog wat thee bij het haardvuur en geniet van de muziek die men speelt.

20180210_095830

15:00 uur: Omdat het hier zelden tot niet regent, is het tijd voor een boswandeling!

20180210_113412

16:30 uur: Ik plof op mijn bed, zet mijn koptelefoon op en luister naar zachte muziek. Ik lees wat op mijn moeder’s e-reader terwijl Lydia op het andere bed een dutje doet. Ik overweeg wat anders te doen en kijk naar mijn ukulele en tekenspullen, maar besluit dat ik daar vandaag geen zin in heb . Ik beantwoord wat berichtjes op WhatsApp en schrijf dit artikel terwijl Lydia – die intussen wakker is – uit het raam naar de sneeuw kijkt en de zon ziet ondergaan.

20180210_155339

18:30 uur: Het avondeten staat klaar! Tot 19:30 komt iedereen weer samen in de woonkamer. Op sommige dagen zijn er workshops gepland rond 17:00 of 20:00. Zo ben ik deze week naar een familie-opstelling geweest; heb ik expressief gedanst in het donker & heb ik een workshop omtrent zelfliefde bijgewoond. De pink tantra workshop & de bioscoopavond heb ik overgeslagen deze week. Vandaag is er – behalve de ochtendyoga-  geen extra programma, maar is de sauna geopend. Ikzelf verlaat om 19:00 de woonkamer om me klaar te maken voor de sauna, waar tot 20:30 niet gesproken mag worden. Ik heb behoefte aan stilte na al die mensen om me heen.

21:00 uur: Na de sauna loop ik naakt door de sneeuw richting het gebouw waar ik slaap (The Big Barn). Op woensdag gleed ik na de sauna uit met mijn slippers en viel ik hysterisch lachend in de sneeuw. Daarom heb ik dit keer geen slippers aangetrokken. Eenmaal in The Big Barn neem ik nog een douche. Er is in dit gebouw een openbare vrouwendoucheruimte met twee douchekoppen, maar vandaag douche ik alleen.

20180210_16323320180210_163243

21:30 uur: Ik gebruik het supersnelle WiFi-netwerk om even te Skypen met het thuisfront en sluit rond half elf mijn ogen. Mijn kamergenoot heeft hetzelfde ritme als ik en dus zeg ik nog even snel “Goodnight” voordat ik in een diepe slaap val en me verheug op de volgende dag.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s