Restless Soul Syndrome

Ken je dat gevoel dat je continu nieuwe dingen wilt ontdekken? Reis je graag en/of heb je een overdosis aan interesses? Zeg je overal ´ja´ tegen uit angst iets te missen in jouw leven? Vliegt jouw lijf alle kanten op omdat je het gevoel hebt dat er méér is in het leven? Misschien lijd jij dan wel aan het Restless Soul Syndrome. En je bent zeker niet de enige: Miguel, David, Lyssa, Dirk en vele anderen herkennen het gevoel. In dit artikel beschrijf ik wat het is en hoe je ermee om kunt gaan!

Dokter, mijn ziel is zo rusteloos

Het Restless Soul Syndrome (niet te verwarren met Restless Leg Syndrome) is geen ziekte of officieel erkend syndroom, daarom beschrijf ik hier ook geen generaliserend ziektebeeld. Het is een term die gebruikt wordt onder reislustige types en vrijheidszoekers. Je zou kunnen denken aan de term wanderlust (die nu overgenomen is door de hipsters). Een paar weken terug ontmoette ik een vrouw die als twintiger en dertiger de hele wereld rondreisde om de kapitalistische rat race te ontvluchten. Na haar veertigste kreeg ze een normale baan, ofwel zo eentje met de zekerheid van een stabiel inkomen. Toen ik haar drang naar vrijheid beaamde, keek ze me aan ze verzuchtte met een glimlach: ¨Sister, you also have a restless soul!¨

Restless Soul Syndrome is a catchy term to define the soul-tugging hunger of your Heart & Soul wanting to be, do, or have more. -Kailo Carr

Restless Soul Syndrome?

 • Je bent geen type dat lang op dezelfde plaats wil/kan blijven. Doe je dat wel, dan krijg je het gevoel dat de muren op je afkomen.
 • Je haat routine. En hierarchische structuur.
 • Als je te lang dezelfde baan hebt, begin je je ongemakkelijk te voelen.
 • Je voelt je ongelukkig als je lange tijd niks nieuws leert en/of uitgedaagd wordt.
 • Bij een onderwerp denk je altijd buiten de lijntjes en je probeert anderen aan te sporen dit ook te doen. Je bent in gesprekken en discussies regelmatig een beetje de vreemde eend in de bijt.
 • Je zoekt non-stop naar een nieuw (levens)doel.
 • Als je te lang geen diepgaand gesprek voert dat je uitdaagt, begin je je somber te voelen.
 • Het is moeilijk om jezelf voor te stellen binnen het normale leven (huwelijk, kinderen, huis, hond, vaste baan). Het voelt alsof je er iets voor moet opgeven.
 • Je houdt van reizen omdat het je geest verruimt en het je toestaat om jezelf te ontwikkelen.

Een ander leven leiden dan dat van de maatschappij

Op de Kunstacademie vroeg een gastdocent ooit aan ons, studenten, wat we wilden worden als we later groot waren. Eenieder had een gepast en gevat antwoord. Toen ik aan de beurt was, piepte ik: “Ik hoef niks te worden, ik ben al. Maar, als ik iets wil blijven dan is het flexibel.” Hij keek me vertwijfelend aan en zei enkel: “Dan ga jij het heel moeilijk krijgen in de maatschappij.” Hoe boos ik op dat moment ook was, hij had wel gelijk.

Zelf had ik er 1200 kilometer en twee wandelbenen voor nodig om me te realiseren dat het gemiddelde leven (huisje, boompje, beestje, baby) niet hetgeen is dat ik op dit moment ambieer. Voor mij is het duidelijk dat ik een tijdje ga onderzoeken wat er mogelijk is op het gebied van alternatiever leven. Wil je dat ook? Dan raad ik je aan alles achter je te laten wat je op dit moment hebt opgebouwd en volledig opnieuw te beginnen met niks niente nada. In de Nederlandse maatschappij is er weinig ruimte om een andere weg te volgen dan de standaard curve. Reken dus op frustratie vanuit de omgeving als je toegaat geven aan jouw eigen, innerlijke zoektocht. Weet wel dat je er waarschijnlijk een heleboel nieuwe contacten voor in de plaats krijgt!

Waarschijnlijk is deze stap net iets te groot voor je of voel je niet de drang om alles op te geven. Maar het feit dat je al zoveel gelezen hebt van dit artikel, laat zien dat jouw ziel ook zoekende is. Ik ga je daarom tips geven hoe je zonder al te drastische levensveranderingen tóch jouw restless soul kunt voeden.

Hoe ga je om met Restless Soul Syndrome?

 • Doe eens wat vaker iets in jouw uppie. Om echt te ontdekken waar jouw hart blij van wordt, is het belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om alleen te zijn. Een grote wandeling in de natuur doet al wonderen en is hartstikke gratis. Neem vooral wat water en fruit mee. Yum!
 • Spreek onbekenden aanDaag jezelf uit om niet te beginnen over het weer! Vraag iemand eens “Wat was het mooiste moment van jouw week?” en je zult verrast zijn over het antwoord! Don’t be scared, mensen vinden het altijd leuk om over zichzelf te praten. En, mocht het gesprek nergens toe leiden, dan kun je altijd afscheid nemen.
 • Quality time i.p.v. quantity time. Dit is een veelgehoorde, maar vaak wordt deze verkeerd geïnterpreteerd. We realiseren ons wel dat het gelukkiger maakt om met vrienden af te spreken dan Zalando leeg te kopen, maar kiezen dan vaak de voor de hand liggende afspraakmogelijkheden: terras, restaurant, bar/café etc. Ga eens met een vriend(in) naar een museum (en dat hoeft echt geen saai museum te zijn, NEMO in Amsterdam is ook tof); stap eens op de fiets en ga met een picknickmand de natuur in; koop een bos rozen en besluit deze samen aan mensen uit te delen op straat; ren eens door de winkelstraat en doe in elke winkel waar harde muziek staat een dansje. Je zult zien dat hoe enger je het vindt, hoe meer adrenaline/endorfine je opbouwt en hoe gelukkiger het je dus maakt.
 • Laat de controle van de dag los. Maakte jij vroeger met vrienden van de basisschool ook lijstjes wat je kon gaan doen na school? Maak weer eens zo’n lijstje! En streep een-voor-een af wat je niet wilt doen totdat je één activiteit hebt gevonden die je wilt doen. Ook leuk: een lijstje met gratis activiteiten (van een markt tot aan het zwemmeer). Of gebruik een dobbelsteen om het lot te laten bepalen van die dag.
 • Neem eens wat vaker afstand van de digitale wereld. Jezelf vergelijken met anderen is nergens voor nodig, je wordt er alleen maar onzeker van. Dus, laat jouw smartphone/camera eens thuis als je op pad gaat. Dan brengt je in staat om met alle zintuigen te genieten van de dag, zonder de druk te voelen jouw ervaring met jouw omgeving te moeten delen.
 • Wat deed je graag als kind? Doe je die dingen nog steeds? Jonge kinderen zijn vaak beter in-tune met hun innerlijke gevoelsleven dan volwassenen. De activiteiten die jij als kind deed, zeggen vaak veel over jou als volwassen persoon. Misschien hield je van lezen? Ravotten in de bossen? Schilderen? Schrijven? Als je deze hobby’s op dit moment niet meer doet, kijk eens welke activiteit je het meeste mist. Vaak is er (ja, ook met een klein budget) veel te vinden op het gebied van deze hobby. Zo ontdekte ik een Arnhems schrijfclubje (gratis); bood mijn Photoshop-kunsten aan voor een beeldhouwcursus; kocht een ukelele omdat ik graag zing, etc. Het leuke van leven is dat we ons continu mogen/kunnen ontwikkelen! Tip! Doe de activiteit enkel omdat jouw ziel er blij van wordt, niet omdat je er iets mee hoeft te bereiken. Als je yoga leuk vindt, maar eeuwig ‘de slechtste’ blijft dan is dat helemaal oké!
 • Heb je de drang om te reizen, maar heb je niet veel geld? Ga eens een weekendje weg in Europa. Dat kun je natuurlijk zo low-budget maken als je zelf wilt. Couchsurfen is een (gratis) optie en AirBnB is heel goedkoop. En, je ontmoet ook nog locals die je mee op pad kunnen nemen. De die-hard-variant van deze optie is om al jouw spullen te verkopen en op wereldreis te gaan.
 • Neem eens een andere route naar jouw bestemming. Vaak willen we zo snel mogelijk op de plaats van de (reis)bestemming komen en kijken we naar de kortste route ernaartoe. Wellicht neem je de benenwagen? Of ga je op de fiets? Liften? Het leven heeft geen duidelijke eindbestemming en dus is de weg ernaartoe even belangrijk en misschien wel belangrijker. Ooit sliepen er twee Belgische jongens in mijn tuin die de fiets hadden gepakt met als enige doel Nederlandse abdijen bezoeken. Ze mochten veelal gratis slapen in de abdijen of kloosters en hadden een tentje bij voor noodgevallen. Think outside of the box!
 • Ben je een type dat niet wil samenwonen/trouwen/kinderen maken et cetera? Kortom, pas jij niet in een Vinexwijk? Goed nieuws! Tegenwoordig hoef je niet meer zoals de gemiddelde Nederlander te wonen. Zo kun je in een leefgemeenschap wonen en/of een woongroep; bestaat er zoiets als sociaal-wonen (waar je een eigen woonplek hebt, maar een aantal gemeenschappelijke zaken deelt zoals een washok en een tuin). Ook kun je anti-kraak wonen op de mooiste plekken en zijn er nog altijd krakersbewegingen te vinden om je bij aan te sluiten. Tegenwoordig is Tiny Housing in opkomst, maar vooralsnog niet gelegaliseerd. Daarvoor moet je toch echt naar een ander land. Wil je dus in een klein huisje, een yurt of een caravan wonen dan kan dat enkel nog ‘illegaal’ in de achtertuin van de boer of op de camping. Voordeel van alternatiever wonen? Kost stukken minder & je woont vaak met gelijkgestemden.
 • Laatste tip: GOEROE.GURU op Facebook liken, zo blijf je op de hoogte van nog meer van deze artikelen.

Ben jij een Restless Soul? Zo ja, hoe ga jij daarmee om?

2 Comments

 1. Zo heb ik mij ook jaren gevoeld,opgejaagd door het gevoel dat er meer was…Tot ik erachter kwam dat dat ‘meer’ diep in mijzelf verstopt zat.Doordat ik noodgedwongen mijn leven om moest gooien en ik moest gaan onderzoeken wat ik echt wilde kwam ik erachter wat ik zocht:mezelf.Door het altijd maar moeten omdat de maatschappij dat van mij verwacht was ik mezelf kwijt geraakt.Ik doe nu wat mijn hart mij ingeeft en woon nu al 16 jaar op dezelfde plek (na een periode van 7 jaar waarin ik 9x ben verhuisd).leef zoveel mogelijk met de natuur,zet mij in voor mensen die dat nodig hebben en waarderen.Ik heb het drukker dan ooit maar heb nog nooit zoveel rust ervaren….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s