Gekte maakt wijs

Zondag. Vele Portugezen staren naar ons. Tja, we vallen uit de toon. Het blonde meisje dat een douche nodig heeft en de man met ’n veel te grote baard en een veer op zijn hoed. Ik heb een rugzak vol met rariteiten en hij een fiets behangen met – in de ogen van de toeschouwer – troep. We vallen nogal op tussen de rijke Portugezen die zich op zondagmiddag uitsloven om de meest aantrekkelijke hardloper te worden van de Portugese kustlijn.

Miguel ziet eruit als een gelukkige zwerver annex een fietsende hippie. Het is vrij lastig om hem in een hokje te plaatsen. Duidelijk wordt dat hij geen woonplaats heeft. Alles wat hij nodig heeft is te vinden op zijn fiets of het bakje dat erachter hangt. Mijn oog valt op de enorme digaridoo (dat grote instrument van hout dat een yoga-achtig tooooooooooooeeeeet-geluid maakt). We roepen “Bom Dia!” naar elkaar en ik verwacht hem niet meer te zien. Als ik later mijn schoenen heb uitgedaan en langs het strand aan het uitrusten ben, staat hij weer voor me. Ik zie twee blije ogen en een gebruinde huid. Hoe oud hij is kan ik niet inschatten. Hij kan zowel 38 als 58 zijn. Ik vraag me af of hij zelf weet hoe oud hij is. We raken in gesprek. Over de schoonheid van het water en de kracht van mensen.

“Who makes the waves?” vraagt hij zich af. “Your Mind,” zeg ik hem. In de categorie ‘Ik denk, dus ik ben’, gaat ons gesprek al snel over de spirituele kant van het mensenbestaan. Miguel vraagt me wat mijn belangrijkste levensvraag op dit moment is. Ik geloof niet dat ik ooit iemand heb ontmoet die me dit gevraagd heeft, laat staan na vijf minuten.

“Wie ben ik? Of beter gezegd, wat is ik?” denk ik hardop.

“I am free,” legt hij uit. Ik zie aan zijn ogen dat dit waar is. Hij heeft geen huis, geen relatie, geen ambitie behalve de wereld en zichzelf te begrijpen. Als ik hem vraag waar hij vandaan komt antwoord hij dat dit ‘hier’ is. Want, waar we vandaan komen doet er volgens hem niet toe. Het hier-en-nu is het enige dat we hebben. Aan zijn accent hoor ik dat hij ergens uit Oost-Europa komt, maar ik vraag niet verder. Hij praat veel, vooral in visuele taal. Het is soms lastig om hem te begrijpen, omdat zijn gekozen woorden wat non-duaal klinken. Verward is hij niet (allesbehalve), maar vaag klinkt hij soms wel. Bijvoorbeeld:“We want freedom, you just have to choose what kind of bird you want to be!’’ Snap jij ‘m? Ik niet.

In relaties gelooft Miguel niet. Volgens hem zijn we veel te veel bezig met het zoeken naar onze significant other, terwijl het al onze energie kost om te begrijpen wie we zelf zijn. Tijdens de relatie schijnen we onszelf teveel aan te passen aan de ander en volgens hem is dat niet goed. Ik zie op dat moment een koppel lopen, de man loopt duidelijk in een ander tempo dan de vrouw. De vrouw maakt snelle huppelstapjes om hem te kunnen bijbenen. Miguel gelooft niet meer in vrouwen. Dat hij met mij praat, blijkt dus best een klein wondertje. Ik kan zien dat hij er geen andere intenties bij heeft, hij wil gewoon een mens observeren en gedachtes uitwisselen.

Ik laat hem een portrettekening zien die ik gemaakt heb en vraag hem of ik een foto van hem mag maken zodat ik hem ook kan natekenen. Hij zegt dat dit prima is, totdat hij mijn camera ziet.
“Oh no! Those machines take away my soul!” Ik lach. Het is een vreemde eend, maar hij omarmt zijn gekte volledig. “If people say I am crazy, that is okay,” We geven elkaar een knuffel – zo’n hippieknuffel die net wat te lang duurt voor mijn gevoel – en gaan onze eigen weg.

Maandag. Af en toe kom ik Miguel  tegen. Soms zien we elkaar, soms niet. Maar ik moet toegeven, hij heeft iets teweeg gebracht bij me. Want al die conventies omtrent het leven (“het moet zus en zus en zo”), maken die ons leven niet veel te moeilijk? Een leven zoals Miguel, onconventioneel rondtrekkend als een dwalende ziel, kan dat velen gelukkig maken?

Sterker nog, zou dat mij gelukkig maken?

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s