Leven zonder geld

Het fruit is gratis. De knuffel, glimlach en warme begroeting ook. Sterker nog, geld speelt hier geen enkele rol. “GRATIS!” roept iemand. “NO FATA MORGANA!” De bewoner van de open lucht geniet zichtbaar. Met blote bast rent hij van hot naar her om de nationaliteiten van de pelgrims te raden en een praatje met ze te maken. Er staat geen huis – enkel wat muren – maar hier woont toch echt iemand: een zongebruinde spanjaard genaamd David die langslopende pelgrims ontvangt. Zijn bed? Een hoopje dekens met daarboven een afdakje. Hij woont hier ook in de winter, vertelt hij. Dan komt er alleen geen hond. Laat staan een mens. Af en toe geeft David een potje zelfgemaakte pindakaas weg als hij vindt dat iemand dat verdiend. Ik krijg een kop dampende yogi-thee in mijn handen gedrukt. Afwassen hoeft niet. Moet je naar de wc? Pech gehad, want die is er niet. Er is wel een open plek achter de muur. Een douche heb ik niet kunnen vinden. Of David echt bruin van de zon is of van viezigheid kan ik dan ook niet zeggen. Geboren in Barcelona, vertrok hij acht jaar geleden naar dit plekje in het Noord-Spaanse Verweggistan. Werken hoeft hij niet. Zijn werk is om de liefde te verspreiden – dat klinkt hippieachtig en dat is het waarschijnlijk ook. Maar, toegegeven: zijn vrolijkheid werkt aanstekelijk. Arme pelgrims ontspannen in de hangmatten met een joint, de rijke wandelaars met dure merkbroeken en kleine dagrugzakje drinken koffie met een kaakje. Zelfs de meest starre persoon weet te glimlachen. Hoe hij het financieel doet, begrijp ik niet. Af en toe komt er een vriend voorbij die wat eten aflevert. “MELONS! JUICY MELONS!” Later hoor ik dat een van de rijke wandelaars hem wat geld wilde geven. Bij gebrek aan kleingeld stopte ze vijftig euro in zijn donatiepotje. Daar kan hij toch een behoorlijke stapel appels en meloenen van kopen. Zo versterken de krachten van rijk en arm elkaar. Om zonder geld te leven in La Casa de los Dioses heb je dus wel een ding nodig: andere mensen met geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s