Echte mannen huilen wél

IMG_4464Hoop en marteling, zo noemt Tak het. Dat moment dat je je doel ziet, maar je tegelijkertijd weet dat je nog heel hard moet werken om dat doel te bereiken. In ons geval is het de stad. We zien het, maar weten dat we nog anderhalf uur moeten lopen. Tak geeft aan dat het omringende landschap hem doet denken aan het Zuid-Koreaanse platteland. Toch blijkt de cultuur veel te verschillen van de Zuid-Koreaanse. Net als vele Koreanen oogt hij wat bescheiden. Na anderhalve week kan ik zeggen dat we vrienden geworden zijn en laat hij ook zijn kwetsbare kant zien. Hij vindt het een eer dat ik een verhaal over hem schrijf. Ik vind het een eer dat ik een verhaal over hem mag schrijven, want Tak is een van de weinige mannen die ik ontmoet heb die zijn vrouwelijke kant durft te tonen. “Dat is een mooie man,” zegt hij in het Engels, wanneer een aantrekkelijke Italiaan langsloopt. Even voor de duidelijkheid, Tak is heteroseksueel. Daarnaast is zijn echte naam niet Tak. Omdat zijn voornaam Hyulp lastig is om uit te spreken (“Ghelp”) noemt iedereen hem bij zijn achternaam. Zesentwintig jaar is hij en naar eigen zeggen aantrekkelijk in eigen land, maar niet in het Westen. Zoals vrijwel alle Zuid-Koreanen heeft hij gediend in het leger. Dat dit geen fijne ervaring was, bleek vandaag toen we beiden met tranen in onze ogen door het Spaanse landschap liepen. Volgens Tak liepen we een paar dagen geleden over de ‘vergiffenis-berg’, maar hij voelt nog steeds haat voor degenen die hem tijdens zijn twee-jarige training in Amerika pijn hebben gedaan. Er zit veel verdriet binnenin deze jongeman, maar in Korea wordt het niet gewaardeerd om dit toe te laten & te laten zien. Zowel in Noord- als Zuid-Korea niet. “We have to be real men,’’ legt Tak uit. In Korea is het gewenst voor mannen om carrière te maken. Tak is een co-piloot, dus hij wordt gewaardeerd in zijn land. Status en looks zijn belangrijk, aldus hem. Voor vrouwen is het dan ook de normaalste zaak van de wereld om plastische chirurgie te ondergaan. Dit helpt bij het vinden van een baan. Vrijwel iedere jonge vrouw in Zuid-Korea heeft een neusoperatie ondergaan, velen ook een kin- en ooglidcorrectie. Zelfs de Koreaanse vrouwen die de Camino lopen blijken hun geld gespendeerd te hebben aan de plastisch chirurg. Het was mij nog niet opgevallen. “There is even a street just for plastic surgery,” Tak lacht. Blijkbaar lopen daar een heleboel vrouwen met kapjes om hun nosejob te verbergen. Of juist te benadrukken. “All flight attendants look the same!” Stel het je eens voor: stewardessen die allemaal hetzelfde kapsel hebben, hetzelfde gezicht (dankzij de operaties en de make-up) en hetzelfde lichaam. Volgens Tak willen Zuid-Koreanen vooral normaal zijn en niet teveel opvallen. Dat begint al vroeg. Middelbare scholieren dragen allemaal dezelfde kleren. Conformeer je niet aan de norm, dan val je buiten de groep en heb je geen vrienden. Volgens Tak wil niemand dat. Hij beschouwt zichzelf vooral als anders dan de meeste Zuid-Koreanen. Hetgeen hem anders maakt is het feit dat hij durft te zeggen wat hij denkt. Iets dat in Nederland gewaardeerd wordt, maar in Zuid-Korea niet. Volgens Tak zijn er vele Koreaanse vliegtuigen gecrasht omdat de co-piloot niet mocht of durfde te zeggen dat de piloot een fout maakte. De regelgeving is sindsdien aangepast, maar nog steeds kiezen vele Zuid-Koreanen eerder voor de mening die de meerderheid heeft, dan voor hun eigen mening. Bij nader inzien is Tak inderdaad niet zoals de gemiddelde Zuid-Koreaan. Hij is namelijk open in het delen van zijn mening en gevoelens. En, hij durft af en toe te huilen. Maar dat doet hij vooral tijdens het bidden. Want, dan kijkt er niemand. Zelfs geen Koreaan. IMG_4469

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s