De Deense meisjes

Rasoptimisten is wellicht nog het beste woord om deze stoere Deense meiden te omschrijven. Regelmatig zie ik ze lopen of loop ik met ze mee, Caroline en Nanna, te herkennen aan het Zweedse vlaggetje op de backpack van de roodharige Nanna. Meiden met lang haar en kilo’s positiviteit. “Hey Nien!” roepen zij. “Danish girls!” gil ik terug. Mentaal zijn ze sterk, deze meiden van amper twintig: altijd goedgemutst en zelfs met blessures aan hun achillespees en/of knie stappen ze stoïcijns door. Waar ik zucht en steun wanneer mijn voeten pijn doen, vervangen zij zonder enige moeite – althans zo lijkt het – hun schoenen voor sokken in sandalen. Ze kunnen de hele wereld aan, samen. Of ja, die indruk wekken ze. Toegegeven, ik heb respect voor ze. Misschien kijk ik, de optimistische pessimist, wel een beetje op tegen hun ontoombare energie en roze brillen. Wanneer ik denk dat ik alleen ben en uit het puntje van mijn tenen “I hate the Camino!” roep, bied Nanna (die om het hoekje staat) mij lachend een koekje aan onder het mom van hygge (hie-ku), hetgeen het best vertaald als gezellig. Caroline laat me een sleutelhanger zien waarop staat: you are stronger than you think. Ze vragen aan mij of ik me kan herinneren hoe het was om twintig te zijn. Ik beaam dat ik dat inderdaad nog weet. We vergelijken onze ervaringen als twintigers met elkaar. Op mijn beurt vraag ik hen waarom ze de Camino lopen, iets wat zeker niet elke twintiger op zijn bucketlist heeft staan. Caroline vertelt dat ze het antwoord op deze vraag samen hebben voorbereid, omdat ze wisten dat deze door iemand gesteld ging worden. Ik blijk de eerste die ernaar vraagt. ‘’Naar Thailand hoeven we niet meer,’’ zegt Caroline. ‘’Facebook staat vol met foto’s van vrienden die naar Thailand, Vietnam of Australie gaan.’’ ‘’Ja,’’ vult Nanna aan. ‘’Maar we wilden wel graag een keer op reis samen.’’ Nanna was nog geen maand oud toen ze Caroline leerde kennen. Sindsdien delen ze lief en leed. Dus ook een voettocht van 800km. ‘’We willen niet alleen maar mooie foto’s maken, maar juist ook onderzoeken wat ons lichaam aankan.’’ Caroline kijkt naar Nanna en glimlacht. Uit hun blikken blijkt dat dit meer dan vriendinnen zijn, eerder zusjes. ‘’We willen leren in het hier-en-nu te leven.’’ Ze vertellen uitgebreid over hun toekomstplannen, het leven en de liefde. Nanna blijkt op haar telefoon een lijstje te hebben gemaakt van haar favoriete babynamen. Caroline geeft toe dat ze houdt van haar vriendje, maar hij haar niet volledig steunde in haar keuze om de Camino te lopen. Als ik haar verder vraag naar de liefde, zegt ze: “Poeh, dat zijn lastige vragen. Grote vragen vooral.” “Is de liefde iets groots dan?” Vraag ik haar. “Tja, misschien wel. Ik weet het niet.” Ze valt stil./Ik vraag daarom niet verder. Nanna en Caroline hebben iets bedachts op eventuele negatieve gedachtes tijdens de Camino. Toen Nanna terugkwam van een reis naar Japan, zag ze een poster waarop stond: Your next journey will be your best journey. Sindsdien gebruiken ze giechelend variaties op deze zin: “My next coffee will be the best coffee!” roept de een als we 5km de berg op moeten voor het volgende dorpje. “My next knee will be the best knee!” roept de ander terwijl ze naar beneden strompelt. Vandaag vertelden ze me dat ze misschien hun hoofd willen kaalscheren vanavond. Gewoon, omdat het kan. Als ik naast me kijk en ze op het stapelbed zie liggen weet ik dat er geen hoofden kaalgeschoren gaan worden. Voor nu wordt er vooral uitgerust. Ik krijg nog een schone tampon naar me toegegooid, omdat ik er geen meer heb en de winkels tijdens Pasen gesloten zijn. “Your next tampon will be your best tampon!” roept Nanna. Daarna vallen ze in slaap. Om een rasoptimist te kunnen zijn heb je een uitgerust lijf nodig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s