Authentieke mensen #4

dsc_1112

dsc_1106dsc_1107dsc_1108dsc_1109dsc_1115dsc_1117

© Nienke Jonkergouw

“Wil je een biertje?” De kachel staat aan, binnen ruikt het naar warm petroleum. Kunstenaar Niels (28) is een van de inwoners van Kunstwerkplaats Arnhem. Hij mag zichzelf een wereldburger noemen, maar woont inmiddels zo’n vier jaar hier. Niels is een beetje het type ruwe bolster, blanke pit. Toen ik ‘m thuis sprak kreeg hij net een nieuw motorblok binnen en was hij als een kind zo blij. Klein hartje heeft-ie hoor, die Niels. “Wat me gelukkig maakt, is mijn kunst. Ik ben gewoon graag bezig, weet je? Handen,” Hij kust zijn handen. “I love you.” Dat Niels verrekte handig & slim is, bewees hij door twee woonwagens aan elkaar te maken en zo 30m2 te creëren. En hij bouwde ook nog ‘even’ een loods (die véél groter is dan zijn huis). “We hebben alles zelf gebouwd. Er was geen elektriciteit, geen water. In dit kastje regelen we alle elektriciteit voor de woningen en werkplaatsen.” KW37 is ruim vijfentwintig jaar geleden ontstaan, toen een aantal kunstenaars niet blij waren met de kleine ruimtes die ze aangeboden kregen om hun grote kunstwerken in te bewaren. Kort gezegd: de kunstwerken paste gewoon niet. Niels oogt gelukkig met zijn motorblok. Hij heeft ook niet veel geld nodig om gelukkig te zijn, zegt hij. “Als ik een rekening van de tandarts krijg van 90 euro, dan schrik ik. Dat vind ik persoonlijk een groot bedrag. Ik denk niet echt na over de toekomst of mijn pensioen. Het geld dat ik verdien, geef ik weer uit. Maar ik heb wel doelen, neem bijvoorbeeld mijn werkplaats. Ik wilde een grote plek om te kunnen werken en toen ik het geld had, besloot ik deze dan ook zelf te bouwen, from scratch.”

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s