Pippi’s Filosofie

A little confession: twintig jaar geleden maakte mijn moeder een Pippi Langkous outfit voor mij en al jaren droom ik van mijn eigen Villa Kakelbont…

Vandaag luisterde ik per toeval op YouTube naar de soundtrack van Pippi Langkous. Ik ga je eerlijk toegeven dat ik gruwelde bij het horen van de ruis & de pijnlijk, hoge tonen. Maar, goed, we zouden Goeroe.Guru niet zijn als we niet de imperfecties van het geluidsbestand zouden omhelzen (“Au! mijn oren!”) en durven kijken naar de levenswijsheid die deze roodharige snotneus ons te leren heeft. Als er iemand niet-conformistisch & uniek durft te zijn, is Pippi het wel!

Tussendoor-feitje: wist je dat de actrice die Pippi Langkous speelde een sekstape heeft uitgebracht? Zonder oranje vlechtjes en sproetjes, dat dan weer wel. Tevens is ze in de cel belandt in 2013. Tja, dat is ook behoorlijk niet-conformistisch & uniek.

Super-mega-wijze uitspraken van Pippi waar wij nog wat van kunnen leren:

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!”

Later zegt Pippi ook nog: “Als je het nog nooit gedaan hebt, hoe weet je dan dat je het niet kan?” Goed, bovenstaande quote is misschien een beetje achterhaald wetende dat je ‘m op vrijwel elke zelfhulpsite kan vinden (daar heb ik ‘m ook vanaf geplukt). Maar, de zin is wel ontzettend wáár! Hoe vaak laat jij je tegenhouden door jouw brein dat tegen je roept: Je kunt dit niet! Hoe vaak blijven we in onze norm-fortzone hangen terwijl we eigenlijk diep in ons hart iets met volle overgave en zonder angst zou willen doen?

Ergens in het diepe web vond ik een Pyschologie magazine met daarin een artikel (februari 2000), waarin journaliste Manon Sikkel het volgende beschrijft: “Mensen met faalangst, zo ontdekte de Amerikaanse psycholoog Andrew Elliot door onderzoek, hebben geleerd dat falen een negatieve gebeurtenis is, met consequenties voor hun gevoel van eigenwaarde en hun relaties met anderen. Daardoor zullen ze met alle macht proberen om falen te voorkomen wanneer ze moeten presteren. Angst om door de buitenwereld afgewezen te worden resulteert vaak in vermijdingsgedrag. Dan maar niet afstuderen, dan maar geen auditie doen, en dan maar niet mee met de skireis van kantoor. Even voor de duidelijkheid: dit gaat over een extreme vorm van faalangst. Maar, iedereen heeft in meer of mindere mate last van iets niet denken te kunnen. Mijn lieve vriend, S. is er heel goed in roepen wat hij niet kan/niet lust:
Ik: “Zullen we zoete aardappelsoep eten?”
S:  “Lust ik niet!”
Ik: “Je hebt het nog nooit op.”
S: “Ja, omdat ik het niet lust.”

Als er een ding is dat Pippi ons kan leren: DOE & PROBEER! En daarna pas denken (of het liefst helemaal niet denken en gewoon blijven doen).

Ik let er niet zo op dat alles precies gaat zoals het hoort”

Damn girl… dat zouden meer mensen moeten doen! Perfectionistisch, wie is het tegenwoordig eigenlijk niet meer? Tijdens mijn onderzoek naar de DSM (het boek dat de psychiatrie gebruikt om je in een hokje te plaatsen), heb ik mij door meerdere psychiaters laten diagnosticeren. Ik wist vooraf niet dat er zoveel vragenlijsten omtrent ‘perfectionisme’ bestonden! Blijkbaar is er zoiets als gezond perfectionisme en ongezond perfectionisme. In Pippi’s kinderogen is elk perfectionisme ongezond, omdat je als perfectionist het goed probeert te doen voor iemand en niet voor jezelf. En eigenlijk vertelt ze ons juist dat doen belangrijker dan het goed doen.

Wie het heeft gezegd wil Wikipedia mij niet vertellen (D’Aquin, Voltaire en/of Einstein), maar wellicht ken je het Franse spreekwoord: Le mieux est l’ennemi du bien.  Wat zo goed als betekent dat beter de vijand is van goed (genoeg). Tja, goed genoeg, daar is de gemiddelde, perfectionischte Nederlander niet zo goed in. Ken je die – stomme – reclame op tv waarin gevraagd wordt: Hoe hoog leg jij de lat? Als we naar onze vriendin met lange kousen zouden luisteren, zouden we helemaal geen lat neerleggen. En als we de lat per ongeluk toch neerleggen, dan zou ons aanraden van het houtje een schommel te maken en ermee te spelen. 

“Ik ben een dingenzoeker dus ik ben nooit klaar!”

Filosoof Albert Camus beschreef het al in zijn verhalen over Sysiphus: ons leven bestaat uit continu opnieuw (uit)proberen. Voor wie niet opgelet heeft tijdens kunstgeschiedenis (FOEI!), hierbij even een beknopte recapitulatie: Sysiphus is vervloekt en zal zijn hele leven een steen de berg op moeten rollen. Zodra deze steen boven is, valt hij weer naar beneden. Het is een vicieuze cirkel. Eigenlijk zijn wij mensen Sysiphus: in het leven proberen we telkens een bepaalde kant op te gaan en ons leven zin te geven. Zodra we denken ergens te arriveren, blijkt het leven opeens het roer om te gooien. “Life is what happens while you’re busy making other plans,” zong John Lennon.

Zodra er in Pippi’s leven iets onverwachts gebeurt, kijkt ze naar de situatie en probeert daar weer wat nieuws van te maken. Stel je maar eens voor: je verwacht een X-box, maar uiteindelijk krijg je Play-Doh. Pippi is in deze situatie niet teleurgesteld , maar gaat juist kleien met de Play-Doh om er haar eigen vorm van te maken. Iedereen is in zijn wezen een dingenzoeker, en Pippi is er een held in om dit te erkennen. Haar truc was om objectief te kijken naar de situatie, zonder deze te interpreteren met haar gedachtes/vooroordelen.

“Ik zeg niet veel, maar wat ik zeg is onzin”

Denk jij dat woorden de enige manier zijn om je te uiten? Think again! Pippi gebruikt woorden om een bepaald, abstract gevoel communiceerbaar te maken naar haar buitenwereld toe. Pippi uit zich zelfs zonder woorden tijdens het koken of door de trucjes die ze al paardrijdend doet. Soms zingt ze, soms schildert ze wild op de vloer. Eigenlijk is Pippi enorm goed in het beoefenen van zen-boeddhisme. Zij weet namelijk heel goed dat ze niet haar eigen gedachten en meningen belichaamt. Zoals lichaamstaal soms meer zegt dan woorden, zo vertelt de stilte tussen de woorden ook de echte waarheid. WAUW! Nou gaan we wel heel diep op de maandagmiddag. Goed, wat Pippi dus eigenlijk zegt: neem het leven niet zo serieus!

Wat leer jij van Pippi?
© Foto: ANP/Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s