Verander ik jou? Of jij mij?

“Jij bent niet onvolwassen. Maar je moet wel gaan inzien dat het onrealistisch is om de gehele mensheid een wafel aan te willen bieden.” Dankzij mijn reflecterend vermogen begrijp ik dat deze visuele woordspeling daadwerkelijk aan het denken zet, aangezien mijn gesprekspartner lijkt te begrijpen wat ik bedoel. Mijn gedachten dwalen ondertussen af naar de structuur van een deegballetje dat in een wafelijzer geduwd wordt.

“Maar ik vind het onbegrijpelijk dat jij niet je best doet om iedereen te vriend te houden!” spuwt hij. Mijn wafeldroom spat in stukjes deeg uiteen.

“Het is simpel,” zeg ik. “Men heeft een klik met iemand. Of niet. Wanneer deze klik er niet is, kunnen we twee dingen doen: ons druk maken over het feit dat er geen connectie is of het accepteren. Ik kies voor de laatste optie.” Er valt een stilte en de blauwe ogen van de bijna twintiger – die zich ondertussen in de stoel naast mij heeft gewurmd – dwalen af.

Ik vervolg mijn speech: “Van nature geef jij extreem veel impulsen af. Ik ben helaas niet in staat om die in dezelfde tijdspannen als jijzelf te verwerken. Mijn neuronen schieten signalen op elkaar af en ze weten niet hoe ze moeten stoppen. Maar ik wil dat ze stoppen. En daarom reageer ik op die manier. Dat betekent niet dat ik jou haat. Dat betekent simpelweg dat ik jouw gedrag op dat moment niet waardeer.”

Nog steeds een stilte.

“Begrijp je dat?”

Hij denkt na.

“Ja. En ik geloof dat je gelijk hebt,” Zijn blik verraadt zijn oprechtheid.

Later zeg ik tegen iemand anders: “Luister, als ik tegen hem uitval komt dat simpelweg omdat zijn gedrag iets in mijn opborrelt wat mij aan mijn vader doet herinneren.”

Ze kijkt me emotieloos aan: “Dat is niet eerlijk tegenover hem.”

Plots realiseer ik me dat niet de jongen, maar ikzelf moet veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s